O kaminima Na.J.S.

Dom i ognjiste

Otvoreni kamin je oduvek magicno privlacio paznju u svakoj dnevnoj sobi. Coveka neodoljivo privlaci toplina i svetlost otvorene vatre. U odnosu na pre koriscene peci na ugalj sve su omiljenije peci na drva koje su u sebi zatvorene i zbog toga izuzetno ciste, a isticu se zavidnom ogrevnom snagom i ekoloskom podobnoscu. Kad se vatra ustali, mozete otvoriti vrata peci i uzivati u pogledu na plamen. Uz zatvorena vrata tu sobu mozete i preko noci odrzati toplom. Takvu pec mozete upotrebiti i za pripremu tople vode za citavo domacinstvo. Kamini su za arhitekte vrlo privlacni jer se mogu umetnicki lako obraditi I deluju dekorativno. Otvorena vrata u kaminu s pucketanjem, povijanjem plamena i drugim efektima ima narocitu draz i uz ugodno zracenje toplote u blizini kamina stvara se vrlo prijatna atmosfera domaceg ognjista. Kamini Na.J.S.
Kamini se grade od raznog gradjevinskog materijala. Samo loziste mora biti izradeno od materijala otpornog na vatru. Spoljna obloga kamina se radi od kamena, opeke, keramickih ploca, majolke, lepa i sl. Oblik kamina, njegovi konstruktivni i drugi delovi, proporcije i kombinacije raznih materijala mogu biti raznovrsni. Savremene konstrukcije su nam omogucile da se stepen korisnosti kamina poveca i da se do 80 % sagorivih sastojaka ogreva pretvori u toplotu.
Kamini su jedina grejna tela gde je moguca gotovo idealna sprega funkcionalnosti i estetike, sto potvrdjuje i njihov istorijski razvoj koji otkriva cvrstu vezu sa poznatim stilovima. I dok se vecina danasnjih zidanih konstrukcija prepoznaje upravo po neskrivenom nastojanju da se reprodukuje klasican model, sto ponekad vodi u kic, savremeni kamini od sivog liva ili celika sve cesce su proizvod vrhunskih dizajnera koji uspesno spajaju moderan oblik i najbolje moguce energetsko iskoriscenje. Kamini Na.J.S.

Otvoreni kamini

Kamini Na.J.S. Kamini sa otvorenim ognjistem, kao gorivo koriste najcesce drvo i dobre vrte kamenog uglja. Sagorevanje se vrsi u otvorenom ognjistu na dnu kamina ili na resetki koja je izradjena od livenog gvozdja (gus) sa ukrasnim elementima. Ovi kamini imaju relativno dobro odvodjenje plinova kroz dimnjak. Obicno su ugradjeni u zid u obliku nise, a redje stoje kao poseban objekat u sredini prostorije. Grejanje pomocu otvorenog kamina biva skoro isklucivo zracenjem toplote otvorene vatre. Zbog toga po prestanku lozenja pada temperatura u prostoriji, a kako plinovi otvorenih kamina idu direktno u dimnjak (a sa njima veliki deo toplote), iskoriscenje goriva je vrlo malo i iznosi svega 10%. Zbog toga su troskovi eksploatacije vrlo visoki a grejanje otvorenim kaminima, prema tome, vrlo skupo.
Dobra strana otvorenog kamina je to sto se istovremeno vrsi i vrlo dobro provetravanje prostorije. Osim ovoga otvoreni kamini su za arhitekte vrlo privlacni jer se mogu umetnicki lako obraditi i deluju dekorativno. Otvorena vatra u kaminu c pucketanjem, povijanjem plamena i drugim efektima ima narocitu draz i uz ugodno zracenje toplote u blizini otvorenog kamina stvara se prijatna atmosfera domaceg ognjista. S druge strane rdjava svojstva su: pomenuto slabo iskoriscenje toplote, vracanje dima pri udaru vetra i stvaranje prasine pri ciscenju i lozenju.
Zbog ovih svojstava otvoreni kamini dolaze u obzir kao dopuna grejanja u prelazno vreme (u prolece i jesen), kad mogu vrlo korisno posluziti (i kao ukrasni element), pored drugog zagrevnog uredjaja. Moderna tehnicka resenja doprinela su otklanjanju mnogih nedostataka. Izvrsene su popravke konstrukcije otvorenih kamina i uspelo je da se pomenuti nedostaci uglavnom otklone, a stepen korisnosti poveca do 50%. Radi boljeg sagorevanja plinova u kaminima se posebnim konstrukcijskim resenjima dodaje sekundarni vazduh.

Z.R. Kamini Na.J.S. - Arandjelovac tel.: 062/17-25-640 mail: kamininajs@gmail.com | Dizajn netmark